Sauna nasıl kullanılmalı?

Kabin salonunda sıcaklık yaklaşık 90 dereceye ulaşmaktadır. Duvarlar ve içerideki insanlar tarafından soğutulan hava aşağıya iner. Böylece kabin içinde yukarı çıktıkça artan sıcaklık farkları oluşur. Eğer birey oturur durumdaysa başı ve ayakları arasında sıcaklık farkı meydana gelecektir. Bu nedenle yeni başlayanların yatarak sauna banyosu alması daha uygundur.

Böylece vücudun çeşitli bölgelerinin maruz kaldığı sıcaklık farkı minimal olur. Ancak sauna süresinin sonuna kadar yatmak önerilmez. Çünkü kan dolaşımının ayakta durma pozisyonuna hazırlanması gerekir. Saunada oturuluyorsa ayakların da oturulan bank üzerine konması önerilir. Böylece bacaklarda kan toplanması en aza indirilir. Ancak kabinden çıkmadan önce ayaklar indirilmeli, ayak bileğinden dairevi hareketler yaparak kan dolaşımı sağlanmalı ve kan durgunluğu önlenmelidir.

İdeal sauna banyosu nasıl yapılmalıdır?

• Ön Yıkanma

Vücudumuzda var olan yağ, ter ve kozmetik artıklarını deriden uzaklaştırmak için saunadan önce sıcak temizlenme duşu alınmalıdır. Böylece saunada terleme daha iyi ve konforlu olur. Temizlenme duşundan sonra iyice kurulanılmalıdır, zira derideki ıslaklık terlemeyi geciktirir.

• Isınma ve Terleme

Kuru ve hassas cildi olanlar için sauna kabininin en üst sırasındaki yüksek sıcaklık yüzde, omuzlarda, burun içinde ve el tırnaklarının altında yanma hissine yol açabileceği için bu tip kişilerin terleme başlayıncaya kadar orta sıralarda oturmaları daha iyi olacaktır. Terleme başladıktan sonra üst sıraya geçmeleri önerilmektedir.

Isının tüm vücut üzerine homojen etki göstermesi için yatar durum en iyisidir. Yer darlığı varsa oturur vaziyette iken bacaklar da aynı bank üzerinde olmalı ve vücuda iyice çekilmelidir.

Saunadaki ideal sıcaklık 90 ila 95 derecedir. Bu sıcaklıkta kabin içindeki oksijen 2500 m. yükseklikteki oksijen miktarına eşitlenir. Bu nedenle kabinde jimnastik, hararetli tartışma, masaj vb. aktiviteler yapmadan sakin bir biçimde kalmak daha iyi olacaktır.

Optimum terleme için üst sırada 8-12 dk. Yatmak ve ardı sıra 2-3 dk. Orta bankta oturur durumda kalmak gerekir. İkinci seçenek ise 10-13 dk. Orta bankta ve ardı sıra 2-3 dk. Alt bankta kalmaktır. Terleme fazının sonuna doğru soba taşları üzerine özel kepçesi ile su dökülerek buharın kan dolaşımını ve terlemeyi uyarıcı etkisinden yararlanılır. Bu seanslar toplamda 3 kez tekrar edilmelidir.

• Soğuma Fazı

Sauna kabininden çıktıktan sonra soğuma işlemi olmadan sauna banyosu düşünülmez. Sıcak ve soğuk uyarı sauna banyosu düşünülemez. Ayrıca vücut ısısının da normale dönmesi gerekmektedir. Bunun için soğuk su ile banyo yapılır, ancak soğuma işlemi uzun süreli olmamalı ve kişi üşümemelidir, sadece soğumalıdır. Hiçbir zaman sıcak su ile yıkanılmamalıdır. Sıcak su, ısının vücuttan dışarı atılmasını önler ve dolaşım sorunları neden olur.

Soğuk su ile yıkanmadan sonra 5-10 dk. Ayakları 40 derece sıcak suya sokmak tüm vücuda sıcak uyarısı yapar ve damarlar tekrar genişler.

• Dinlenme

Sauna banyosunun son kısmı şezlongda 10-15 dk. Dinlenme ile son bulur. Her gün sauna banyosu yapan bir kişi için 1-2 seans yeterli olabilir. Haftada 2 kez sauna banyosu yapan kişi için seans üst üste uygun olur. Hafta bir kez sauna banyosu yapan kişi için ise sauna seansı 3 kez olmalıdır. Sauna banyosunda sıklık değil düzenlilik önemlidir. Fazla kiloların verilmesi ve vücudun kendini iyileştirme gücünün arttırılması sauna banyosunun düzenli yapılması ile orantılı olarak artar. Sauna seanslarının bitiminden sonra meyve suyu, su, karbondioksit siz içecekler içilerek susuzluk giderilmelidir.

Sauna kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar

Sauna kullanımı aç karnına uygulanır. Saunaya girmeden önce ılık bir duş alınız. Duş aldıktan sonra iyice kurulanarak saunaya giriniz. Saunada ideal kalma süresi 15 dakikadır. Bu süre kişinin içerideki rahatlığına göre daha kısa veya uzun olabilir. Saunadan çıktıktan sonra, ayaklardan başlayıp soğuk bir duş alınız. Duş sonrası kurulanıp dinlenmeye geçiniz. Kişinin isteğine göre bu işlem birkaç defa tekrarlanabilir. Ancak her seans arasında mutlaka dinlenip nabzın normale dönmesi beklenmelidir. Saunanızın bakımı

Dikkatli kullanım ve kısa süreli bakımlar saunanızın uzun seneler ilk günkü güzelliğinde kalmasını sağlayacaktır. Saunanızı haftada en az bir gün kullanınız. Saunanızı kullanmadığınız takdirde sauna içinde küflenme ve mantar oluşumu başlayacaktır. Bu durum, garanti kapsamı dışındadır. Saunanızı kullanmadığınız uzun dönemlerde mutlaka kapısını açık bırakarak havalandırılmasını sağlayınız. Saunanıza kesinlikle cila ve vernik uygulamayınız. Yapımında kullanılan ağacın hava alması gerekmektedir ve kullanılan bu maddeler yüksek sıcaklığa maruz kaldığında insan sağlığına zarar verebilecek hale gelir. Mümkünse saunaya girdiğinizde oturduğunuz ve bastığınız yerlere havlu koyunuz. Eğer bu imkân yok ise bu bölümlerde zaman içinde çeşitli lekeler oluşacaktır. Bu lekelerden kurtulmak için su ve çok az miktarda deterjan ile fırçalayabilirsiniz. Sauna ısıtıcısı üzerine dökeceğiniz esanslı su sauna içerisindeki rutubeti arttıracaktır (koca içine doldurduğunuz suya birkaç damla esans dökmeniz yeterli olacaktır). Ancak bu işlemin çok sık ve çok su ile yapılması da iyi değildir. Higrometredeki rutubet değeri yaklaşık %40 civarında olmalıdır. Yukarıda önerilen tavsiyelere uyduğunuz takdirde saunanız uzun seneler temiz ve sağlıklı bir görünüme sahip olacaktır.

TOP